Restaurare carte veche si documente rare
// despre acest serviciu

Ce presupune restaurarea
de carte veche si documente rare

Procesul de restaurare stopeaza deteriorarea cartilor si documentelor de patrimoniu national, pastrandu-le cat mai aproape de original, de semnificatii si functionalitati.
Restaurarea de carte veche si documente presupune proceduri stiintifice bazate pe documentare si cercetare prealabila, pentru restituirea cat mai aproape de original a unui manuscris, document de arhiva sau a unei tiparituri vechi, harti, cat si stoparea proceselor distructive si a degradarilor suferite de acestea, prin folosirea unei metodologii adecvate.

Inaintea unei interventii de restaurare se realizeaza un dosar cu elementele caracteristice ale cartii: numarul de file, modalitatea de prindere etc. Acesta este necesar in reglarea numarului de pagini, pentru a nu se pierde din aspectul autentic al manuscrisului. Dosarului de restaurare i se ataseaza o documentatie fotografica, unde sunt consemnate detaliile starii de conservare si fiecare etapa efectuata in vederea restaurarii. Pe langa acestea, in dosar exista si un buletin de analiza al cartii inainte de restaurare, care cuprinde informatii stiintifice utile pentru alegerea adecvata a metodelor si materialelor de restaurare.

Etapele procesului de restaurare:
 • executarea fotografiilor-document inainte de inceperea restaurarii
 • analizarea documentelor, a buletinului de evaluare si intocmirea dosarului de restaurare
 • restaurarea corpului cartii
 • restaurarea legaturii cartii
 • executarea fotografiilor-document in timpul restaurarii si dupa restaurare
 • confectionarea unor casete sau mape de protectie
 • atestarea corectitudinii interventiilor in dosarul de restaurare
// avantajele serviciului

Care sunt avantajele

 • Salvarea, ocrotirea si valorificarea obiectelor de patrimoniu cultural national realizate pe suport de hartie
 • Pastrarea autenticitatii manuscriselor
 • Oferirea de materiale de studiu pentru cercetatori
 • Transmiterea din generatie in generatie a valorilor, traditiilor si istoriei nationale

// Ai nevoie de servicii de restaurare de carte veche si documente rare?

Doresti mai multe detalii?

// clientii nostri

Ne-au acordat incredere

Emilia Clarke
Biblioteca Judeteana Arad,
Servicii oferite: Scanare colectie periodice vechi si conversie in format cautabil (OCR-izat)
"A fost un proiect important pentru noi si aveam nevoie de o firma care sa indeplineasca anumite standarde de calitate si deopotriva sa aiba preturi competitive. Am gasit la DOCSYS o echipa de profesionisti care ne-au oferit ceea ce ne doream, cu ajutorul celor mai noi tehnologii in domeniu cat si a know-how-ului. Promptitudinea si calitatea oamenilor de aici a fost un alt aspect pe care l-am apreciat si care ne face sa-i recomandam cu incredere."
Emilia Clarke
Muzeul National de Istorie a Romaniei,
Servicii oferite: Scanare carte veche si arhivare pe microfilm color
"Digitizarea si arhivarea pe microfilm color a cartilor vechi si a hartilor reprezinta cel mai bun mod prin care putem transmite peste generatii, cultura si istoria romanilor. Sunt documente rare, de patrimoniu, afectate de timp, iar faptul ca le avem acum pe microfilm color in siguranta pentru cateva sute de ani, este un lucru extraordinar. Pentru aceasta actiune importanta am ales sa lucram cu DOCSYS, un pionier al microfilmarii in Romania si un vechi colaborator al Muzeul National de Istorie a Romaniei."